2020-11-20 12:38:08

Međunarodni dan dječjih prava-20. studenog

Međunarodni dan dječjih prava i rođendan UN-ove Konvencije o pravima djeteta obilježava se svake godine 20.studenog. Deklaraciju o pravima djeteta usvojila je 1959. Generalna skupština UN-a, a trideset godina kasnije usvojena je i Konvencija o pravima djeteta čija je potpisnica i Republika Hrvatska.

UNICEF u Hrvatskoj radi na širenju svijesti o pravima djece a od 2009. godine kroz Festival prava djece progovara o temama prava djece s djecom, mladima, edukatorima i stručnjacima. Na Festivalu prava djece svake godine sudjeluje tisuće djece i mladih iz cijele Hrvatske. Riječ je o festivalu koji slavi i promiče filmsko stvaralaštvo djece i mladih, ali i filmska ostvarenja odraslih autora koji promiču prava djece i mladih.

Ove školske godine i naša škola sudjelovala je na Festivalu prava djece. Zbog epidemije koronavirusa, ovogodišnji Festival prava djece održava se na daljinu i po prvi puta je online.  Naši učenici od 4. do 8. razreda gledali su dječje uratke- besplatne filmove dostupne u sklopu programa „Školski objektiv“ u trajanju 40 minuta. Nakon toga razgovarali su sa svojim razrednicima o filmovima i dječjim pravima.

 

                                                                             Manda Jakić

                                                                             stručni suradnik psiholog


Osnovna škola Runović